Suomalaisten sarjakuvien juhlavuosi oli vuonna 2011, jolloin tuli kuluneeksi 100 vuotta Professori Itikaisen tutkimusretken, ensimmäisen suomalaisen sarjakuvakirjan julkaisusta. Suomalaisia sarjakuvaklassikoita ovat Ola Fogelbergin Pekka Puupää, Tove ja Lars Janssonin Muumipeikko sekä Asmo Alhon Kieku ja Kaiku. Vuonna 1971 perustettiin sarjakuvan tekijöiden, lukijoiden, keräilijöiden, kriitikoiden, kääntäjien ja tutkijoiden yhdistys Suomen sarjakuvaseura ry. Yhdistys toimii aktiivisesti vieläkin mm. tiedottamalla, yhteistyöllä, hankkeilla, projekteilla ja tapahtumilla sarjakuvan arvostuksen lisäämiseksi.
Suomalaisia sarjakuvia
Suomalaisia sarjakuvia julkaistaan niin omina albumeinaan kuin sanomalehdissäkin. Hurjasta käännössarjakuvien määrästä huolimatta suomalaisella sarjakuvalla on menekkinsä. Aiheet vaihtelevat perinteisistä Kalevala tarinoista poliittisiin satiireihin asti. Kulttuuriimme kuuluu vahvasti myös luonto ja sekin on ideoinut sarjakuvia. Suomalaisia pinnalla olevia strippisarjakuvia ovat mm. B. Virtanen, Kamala luonto, Kiroileva siili ja Fingerpori.
B. Virtanen on lehdissä julkaistu strippisarjakuva, joka on satiiria toimistotyöstä ja yrityshierarkiasta. Se on poikinut useita albumeita ja jopa teatterinäytelmän. Sarjaa piirtää Ilkka Heilä.
Kamala luonto on Jarkko Vehniäisen piirtämää sarjakuvaa, joka on ainakin nimi innoituksensa saanut Avara Luonto tv-sarjasta. Päähenkilöinä ovat metsän eläimet (toisinaan myös kotieläimet), jotka harjoittavat mm. vessahuumoria ja ihmisten tekojen kummastelua.
Kiroileva siili on 2007 pinnalle noussut sarjakuva kiukkuisesta, kirosanoja viljelevästä ja Etelä-Pohjanmaan murretta puhuvasta siilestä. Mielipide löytyy asiaan kuin asiaan. Milla Paloniemi nousi nopeasti pinnalle sarjakuvallaan ja on saanut lukuisia palkintoja Kiroilevasta siilestä.
Fingerpori on Pertti Jarlan piirtämä sarjakuva kuvitteellisesta Fingerporin kaupungista. Sen huumori perustuu erilaisiin sanaleikkeihin, sanontoihin ja vitseihin. Kaupungissa vilisee myös tunnettuja hahmoja, kuten Mustanaamio, Jeesus ja Hitler. Päähenkilö on Heimo Vesa, mutta sarjassa on useita usein esiintyviä sivuhahmoja, kuten Rivo-Riitta ja kaupunginjohtaja Homelius. Fingerporia on käännetty ruotsiksi, norjaksi, tanskaksi ja englanniksi. Sarjakuvan pohjalta ollaan nyt myös tekemässä elokuvaa, jonka ensi-illaksi on ilmoitettu syksy 2019.
Suomalaisia sarjakuvakustantamoja
Suomalaisia kustantamoja, jotka julkaisevat sarjakuvia on useita. Tässä käsittelemme kuitenkin juuri sarjakuviin erikoistuneita sarjakuvakustantamoja. Näitä ovat mm. Arktinen Banaani, Banana Press, Egmont Kustannus, Happy Horse Comics, Punainen jättiläinen ja Zum Teufel! tai Zoom Teufel. Kustantamot julkaisevat niin suomalaista kuin suomeksi käännettyä sarjakuvaa.
Egmont Kustannus on Suomen suurimpia ja tunnetuimpia sarjakuvakustantamoja. Se on kansainvälisen Egmont-konsernin ja Sanoma Media Finlandin puoliksi omistama yritys, joka julkaisee sarjakuva-, lasten- ja urheilulehtiä sekä sarjakuva- ja lastenkirjoja ja puuha- ja värityskirjoja. Egmontin julkaisuun törmää helposti kauppojen lehtihyllyillä, koska sillä on lisenssejä useiden yritysten, esim. Disneyn kanssa. Tästä syystä se julkaisee sarjakuvien ja lehtien lisäksi lisenssituotteina erilaisia väritys- ja puuhatuotteita tutuista brändeistä, kuten Disneyn Frozenista. Egmont Kustannus julkaisee Suomessa mm. Muumeja, Hämähäkkimiestä ja Tex Willeriä.
Arktinen Banaani julkaisee nykyisin myös kauno- ja tietokirjallisuutta, mutta se tunnetaan erityisesti Viivi ja Wagnerin, B.Virtasen sekä Fingerpori-albumeiden julkaisijana. Arktinen Banaani aloitti toimintansa 1995 ja alkoi nopeasti julkaisemaan myös ulkomaisia sarjakuvia kuten Jereä, Baby Bluesia ja Nemiä. Banana Press on vanhimpia sarjakuviin erikoistuneita yrityksiä Suomessa. Se perustettiin 1985 Pahkasika-sarjakuvan kustantajaksi, mutta alusta alkaen se harjoitti myös sarjakuvien postimyyntiä. Tällä alalla se toimii vieläkin.
Punainen jättiläinen on korealaiseen manhwaan ja japanilaiseen mangaan erikoistunut sarjakuvakustantamo. Nykyisin sen sarjakuvatoiminta on osa Kustannusosakeyhtiö Tammea. Punainen Jättiläinen ja Tammen Sangatsu Manga ovat erikoistuneet juuri mangan julkaisuun.
Zum Teufel! on sarjakuvakustantamo ja verkkokauppa, joka vuonna 2017 sai uuden nimen Zoom Teufel. Uuden nimen takana ovat Zum Teufel Kustannus sekä tanskalainen Forlaget Zoom. Sen tavoite on tuoda uutta ja ennen julkaisematonta suomalaista ja eurooppalaista käännössarjakuvaa Suomeen mm. Tanskasta, Ranskasta ja Belgiasta.
Vähiten tunnettu kustantaja on Happy Horse Comics, joka perustettiin 2005 tukemaan suomalaista kulttuuritoimintaa. Se on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka muun muassa julkaisee ja tuottaa sarjakuvia sekä tukee suomalaista nykytaidetta ja underground-taiteilijoita. Sarjakuvien parissa julkaisut ovat aiheuttaneet jopa pahennusta.
Loppuun on hauska miettiä, että minkälaisen sarjakuvan saisi aikaan jalkapallosta ja suomalaiseen makuun Suomen a maajoukkue voisi toimia oivana inspiraationa kyseisen sarjakuvan tekoon.