Sarjakuvia voi tehdä myös itse

Moni sarjakuvien ystävä ja niiden keräilijä suosii sarjakuvia, joita voi ostaa muun muassa netistä, kirjakaupoista sekä erikoistuneista sarjakuvaliikkeistä. Mutta harva sarjakuvien ystävä on tullut miettineeksi, että myös itse voi tehdä, suunnitella ja piirtää sarjakuvia. Moni sarjakuvien ystävä arvostaa juurikin mielenkiintoista juonta, upeita grafiikoita ja hyvin luotuja hahmoja. Mikäli olet lukenut sarjakuvia koko ikäsi, sinulla on todennäköiset kaikki tarvittava taito siihen, että voit luoda ensimmäisen ikioman sarjakuvasi. Tällainen alkuperäinen sarjakuvataite on hyvin haluttua ja ehkäpä tulevaisuudessa alkuperäisistä sarjakuvistasi maksetaan maltailla. Mikäli teet sarjakuvasi hyvin, ehkäpä jonakin päivänä sinunkin sarjakuvasi komeilevat parhaiden sarjakuvakauppojen näyteikkunoissa.

Miten päästä alkuun oman sarjakuvan tekemisessä

Kiinnostuitko? Oman sarjakuvan tekeminen voi olla varsin antoisaa, eikä sen tekemiseksi tarvitse välttämättä olla kovinkaan lahjakas. Moni sarjakuvista pitävä omaa jo varmiiksi lahjakkaita piirteitä ja sarjakuvia paljon lukenut henkilö on todennäköisesti ammentanut alitajuisesti inspiraatiota lukemastaan jo vuosien ajan. Oikeastaan sarjakuvien kuvitus on yleensä varsin yksinkertaista, ja siksi sarjakuvien taholla voi päästä alkuun nopeastikin.

Alussa tärkeintä on tietenkin aiheen sekä juonen päättäminen. Sinullakin on todennäköisesti kiinnostuksenkohteesi ja tyylisi siinä, millaisista sarjakuvista olet yleensä kiinnostunut. Jos siis pidät vaikkapa fantasiasarjakuvista tai supersankarisarjakuvista, voit itsekin lähteä kehittämään sellaisia. Joillekin mielenkiintoisia ovat esimerkiksi sarjakuvat, joissa seikkailevat vaikkapa eläimet tai yliluonnolliset henkilöt. Joskus hahmot voivat olla oikean ihmisen tai eläimen, kuten lemmikkisi inspiroimia. Myös teema on hyvä valita. Käsitteleekö sarjakuvasi esimerkiksi ystävyyttä, jotakin yhteiskunnallista ilmiötä kuten ilmastonmuutosta tai jotakin muuta?

Tämän jälkeen voit alkaa miettiä vaikkapa tapahtumapaikkaa. Monesti sarjakuvien tapahtumat tapahtuvat jossakin mielikuvituksellisessa kohteessa, mutta toisinaan ne voivat tapahtua myös oikeissa kaupungeissa tai paikoissa, kuten koulussasi.

Lopuksi on tärkeää myös miettiä sitä, mitä toteutat sarjakuvasi käytännössä. Sarjakuvan toteutukseen ei periaatteessa vaadita muuta kuin kyniä ja paperia, ja jo näillä eväin voi saada aikaan varsin laadukasta jälkeä. Toisille kynä ja paperi eivät ole yhtä läheisiä työkaluja kuin digitaaliset työkalut. Tällöin on mahdollista piirtää sarjakuvia myös suoraan digitaalisesti. Tämä onnistuu kätevästi kuvankäsittelyohjelman tai sähköisen tietokoneeseen yhdistettävän piirtopöydän avulla. Oma tyyli löytyy kokeilemalla!