Sarjakuvat ovat loistavaa viihdettä, mutta tiesitkö, että ne voivat myös auttaa tukemaan lasten oppimista? Kerromme tässä artikkelissa, kuinka sarjakuvia voi hyödyntää ja hyödynnetään lasten oppimisessa.
Aku Ankan räpylänjäljissä opintielle
Aku Ankkaa käytetään yllättävän runsaasti pienten lasten lukemaan oppimisen tukena ja se on yllättävän tehokas lukutaidon opettaja. Ensinnäkin suomenkielinen Aku Ankka on kieleltään yllättävän rikasta, joten se voi auttaa elävöittämään lapsen sanavarastoa. Puhekuplien tekstit ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, mutta ne kuljettavat tarinaa tehokkaasti yhdessä kuvien kanssa eteenpäin. Lyhyisiin teksteihin pienikin lapsi jaksaa keskittyä ja ne antavat lapselle onnistumisen elämyksiä, kun lapsi huomaakin osaavansa lukea tekstit itsenäisesti.
Aku Ankan tarinat ovat niin mukaansa tempaavia, ettei ole mikään ihme, että ankka-aiheiset Sarjakuvat ja sankarit kiinnostavat lapsia ja saavat heidät tavoittelemaan ponnekkaasti lukutaidon saloja. Aku Ankan räpylänjäljissä onkin mukavaa aloittaa opintie. Aku Ankkaa on nykyisin saatavana myös Aku Ankka Junior -lehtenä, joka on suunniteltu erityisesti pienille lukijoille. Lehdestä löytyy oppimista tukevia tehtäviä sekä mielenkiintoista luettavaa, johon lapsi voi tutustua yhdessä vanhemman kanssa tutun ankan räpylänjälkiä seuraten.
Mangan avulla oman äidinkielen äärelle
Manga on suosittu sarjakuvamuoto, josta on moneksi – myös opettamaan lapsia ja nuoria. Esimerkiksi Algeriassa mangan keinoin kerrotaan tarinoita maan historiasta – ja mikä aivan erityistä, maan omalla arabian murteella, jota ei juurikaan käytetä kirjoitetussa muodossa! Tämä kirjoitetun kielen puute on osittain johtanut siihen, ettei lukukulttuuri välttämättä ole kaikissa algerialaiskodeissa sillä tasolla kuin sen soisi olevan. Kirja-arabia on nimittäin algerialaisille vieras kieli, jota opetetaan erikseen kouluissa. Maassa käytetty arabian puhekieli darja taas on hyvin erilaista kirja-arabiaan verrattuna ja se sisältää runsaasti lainasanoja ranskasta.
Onkin upeaa, että manga-sarjakuva mielenkiintoisine sankareineen onnistuu murtamaan kielen raja-aidat ja viemään lukemisen ilon myös sinne mistä se on aiemmin puuttunut. Oman äidinkielen merkitystä ei koskaan tulisi aliarvioida ja se, että on mahdollista lukea omalla tunnekielellä kirjoitettuja tekstejä, on äärimmäisen tärkeää! Toivomme, että nämä upeat esimerkit kannustavat ja inspiroivat käyttämään sarjakuvia opetuksen tukena entistäkin enemmän.